Kvalita od roku 1919

Recepty

Svatomartinská husa na víně
Recept pro 4 - 6 osob
  • husa (3 - 4 kg) 
  • 3 - 4 velká jablka
  • 4 lžíce medu
  • sůl, drcený kmín,cukr
  • 1 hlávka červeného zelí
  • 3 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 4 dl červeného vína Modrý Portugal
  • 1 dl vinného octa
  • 3 lžíce rybízové marmelády

     

Husu očistíme, osolíme, pokmínujeme, a to i uvnitř. Naplníme jablky, medem a podlijeme trochou vody. Pečeme do měkka pod pokličkou na 200 °C asi 2 hodiny, poté odkrytou do zlatova. Těsně před dopečením můžeme potřít medem. Příloha k pečené huse: na oleji zesklovatíme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené červené zelí a dusíme do měkka. Poté přidáme červené víno, po jeho vyvaření i rybízovou marmeládu. Na závěr dochutíme cukrem, vinným octem a solí. Porce husy se zelím doporučujeme podávat s knedlíkem.

Tatarák z falešné svíčkové
Recept pro 4 osoby
  • 500g falešné svíčkové
  • 2 ks červené cibule nadrobno krájené
  • česnek
  • 0,04l olivovového oleje extra Virgin
  • sůl, pepř, kmín, worcester

Maso důkladně a jemně opracujeme. Všechny suroviny zapracujeme do masa a ochutíme. Podáváme s česnekovými topinkami.

Hovězí s kořenovou zeleninou na červeném víně
Recept pro 4 osoby
  • 750 g hovězího zadního nebo plece
  • 250g cibule
  • 600g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
  • 4ks žampiónů
  • 160g anglické slaniny
  • 0,5l červeného vína
  • čerstvý tymián, sůl, pepř

Maso nakrájíme na větší kostky. Orestujeme cibuli s kořenovou zeleninou a přidáme maso. Podlijeme červeným vínem a necháme dusit až je maso měkké - cca 90 min. Před podáním orestujeme slaninu a žampióny, přidáme k masu a vše ochutíme solí, pepřem, tymiánem a krátce provaříme.
Jako přílohu doporučujeme brambor pečený ve slupce.

 

Salát z pivního salámu
Recept pro 4 osoby
  • 400g pivního salámu
  • 80g tvrdého sýru Eidam
  • 150g červené a bílé cibule
  • 150g nakládaného okurku
  • 1ks Chilli papričky
  • Zálivka: 5 cl olivového oleje
  • 2 cl vinného bílého octa
  • 1 lžice Dijónské hořčice
  • sůl, pepř

Salám a sýr nakrájíme na tenké podélné plátky. Cibuli nakrájíme na tenká kolečka a okurky nakrájíme na špalíčky. Všechny suroviny dáme do mísy, promícháme a zalijeme zálivkou.

Staroměstská klobása v listovém těstě
Recept pro 4 osoby
  • 4ks Staroměstské klobásy
  • lístové těsto - pláty
  • 150g kysaného zelí
  • 1 vejce

Listové těsto tence rozválíme a vykrájíme pláty, dle délky klobásy - cca 25 x 15 cm. Přidáme pečlivě okapané zelí a na něj položíme klobásu. Kraje těsta potřeme rozšlehanými vejci, aby lépe drželo a vše úhledně zabalíme. Pečeme při teplotě 180 °C. - cca 25 min.

Italská klobása s rajčatovou bruschetou
Recept pro 4 osoby
  • 4 ks klobásy
  • 2ks Italského chleba bruscheta, případně veky
  • 8ks velkých keříkových rajčat
  • 1 ks červené cibule, na drobno krájené
  • 2 cl olivového oleje extra Virgin
  • čerstvá bazalka, sůl, pepř

Klobásy ugrilujeme na dřevěném uhlí nebo opečeme na pánvi. Rajčata oloupeme a zbavíme jadérek - spaříme ve vroucí vodě 30 vteřin a přendáme do studené vody. Na olivovém oleji zlehka orestujeme červenou cibuli, přidáme loupaná a nakrájená rajčata a krátce restujeme. Ke konci přidáme nasekanou bazalku.
Podáváme s opečenou bruschetou nebo vekou.

 

Pečený nadívaný vepřový bok s čočkovým frikasé
Recept pro 6 -8 osob
  • 2kg vepřového bůčku, méně prorostlého a vykostěného
  • Nádivka:
  • 3 cl oleje
  • 6ks staršího bílého pečiva - rohlík, houska
  • 100g klobásy
  • 1ks bílé cibule
  • muškátový oříšek
  • vejce
  • sůl pepř

Bůček rozklepeme na obdélníkový tvar, osolíme a opepříme. Naplníme nádivkou a zarolujeme. Nakrájené pečivo naložíme v mléce a následně vymačkáme. Nadrobno nakrájíme cibuli, kterou orestujeme na oleji. Přidáme na plátky nakrájenou klobásu a chvíli restujeme. Všechny ingredience smícháme v míse. Nádivka je hotová. Pečeme při 180 °C. - cca 120 min.
Doporučujeme podávat s čočkou.

Pečená Medová šunka s mačkaným bramborem a hořčičnou omáčkou
Recept pro 8 osob
  • 1,5 kg medové šunky vcelku
  • hrubozrnná hořcice
  • smetana 33%
  • 1dcl jablečného moštu
  • jablko zbavené jádřinců a nakrájené na kostičky
  • máslo

Šunku pečeme v celku při 180 °C - cca 30 min. Na másle lehce orestujeme kostičky jablka. Přidáme jablečný mošt a 2 polévkové lžíce hrubozrné hořčice. Vše zjemníme smetanou, ochutíme solí a pepřem.
Podáváme se šťouchanými brambory.

Teplý brokolicový salát s anglickou slaninou
Recept pro 4 osoby
  • 20 dkg anglické slaniny
  • cibule, brokolice a mrkev
  • malou konzervu sladké
  • kukuřice v nálevu
  • niva, sůl

Na pánvi osmahneme cibuli, přidáme na plátky nakrájenou anglickou slaninu a orestujeme do křupava. Ve vroucí osolené vodě postupně povaříme mrkev nakrájenou na nudličky, až bude téměř měkká, přidáme malé růžičky brokolice, kukuřici a vše ještě pár minut povaříme. Poté zeleninu scedíme a přidáme na pánev s orestovanou cibulkou a anglickou slaninou, vše promícháme. Na talíři salát posypeme na kostičky nakrájenou nivou a podáváme s bílým pečivem.

Uzené maso s povidlovou omáčkou
Recept pro 4 osoby
  • 600 g uzeného masa
  • 150 g švestkových povidel
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 50 g perníku
  • 2 lžíce másla
  • malý svitek skořice
  • citronová šťáva, lžíce cukru
  • sůl, celý hřebíček

Oprané uzené maso vložíme do hrnce, zalijeme vodou (cca 1 litr), povaříme, slijeme vodu, zalijeme novou vodou a vaříme do měkka. Vývar scedíme a asi v 7 dl vývaru rozvaříme povidla, přidáme hřebíček a citronovou šťávu. Omáčku zahustíme strouhaným perníkem a světlou zásmažkou připravenou z másla a mouky, dochutíme cukrem, citronovou šťávou a osolíme. Nakrájíme prohřáté uzené maso na plátky, rozdělíme na talíře a přeléváme procezenou povidlovou omáčkou.
Podáváme s bramborovými knedlíky.

 

Jelítka a jitrničky pečené v zelí
Recept pro 4 osoby
  • 2 kroupová jelítka
  • 2 jaternice
  • 0,5 kg kysaného zelí
  • cibule, sůl

V pekáči orestujeme cibuli, přidáme scezené kysané zelí a chvíli restujeme. Poté jitrničky a jelítka vložíme do pekáče s orestovaným zelím tak, aby byly částečně v zelí „ponořené“, mírně podlijeme, přikryjeme pokličkou a dáme péct do trouby na 200 °C. Když budou jelítka a jitrnice hotové necháme ještě chvíli dopéct bez pokličky.
Podáváme s vařenými brambory.